DESIGNED BY JOOMLATD

Yποστηρίξη της καθιέρωσης της Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Κάνοντας μία Ημέρα στην Ευρώπη, κάθε Μέρα για τα παιδιά», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέλαβε πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την καθιέρωση Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού ως μια συμβολική ημέρα. Υπογράφοντας αυτή την πρωτοβουλία συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού. (Πηγή:http://www.antibullying.eu/node/34). Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ, για να υπογράψετε πάτηστε ΕΔΩ

Πρόσκληση συμμετοχής στη δράση +δημιουργώ

. Posted in Εγκύκλιοι - Αποφάσεις

Με την εγκύκλιο υπ' αριθ. πρωτ. 14303/Γ1/13-1-2014, ο Υφυπουργός κ. Σ. Κεδίκογλου και το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, που λειτουργεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους και με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, καλούν τους μαθητές τις μαθήτριες της Δημοτικής Εκπαίδευσης και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, να συμβάλλουν με τις εικαστικές δημιουργίες τους στη διαμόρφωση της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου (http://paratiritirio.minedu.gov.gr).


Το θέμα της δράσης είναι: «ημιουργώ» και στόχος είναι τόσο η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα βίας και εκφοβισμού, όσο και η ανάδειξη θετικών προτύπων συμπεριφοράς, καθώς και της αξίας της ανάπτυξης σχέσεων που στηρίζονται στο σεβασμό, την κατανόηση και την αποδοχή.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης:


Α. Οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, εκφράζοντας προσωπικά τους βιώματα, επιθυμίες και ελπίδες για μια καθημερινή σχολική ζωή χωρίς βία, καλούνται να δημιουργήσουν την Αφίσα του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, ατομικά ή ομαδικά (μέχρι 5 άτομα), σε χαρτί διαστάσεων Α3.


Β. Οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να δημιουργήσουν τον αντίστοιχο Λογότυπο του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού ατομικά ή ομαδικά σε χαρτί διαστάσεων Α4.

 

Οδηγίες συμμετοχής

 

  1. Η δράση «ημιουργώ» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα διεξαχθεί από Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 έως Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και όχι ως κατ? οίκον εργασία. Κρίνεται σκόπιμο να διατεθούν τουλάχιστον δύο(2) διδακτικές ώρες για τη δημιουργία της Αφίσας και του Λογότυπου.
  2. Θεωρείται απαραίτητο να προηγηθεί ενημέρωση/ συζήτηση με τους μαθητές, με ταυτόχρονη χρήση σχετικών πηγών και εκπαιδευτικού υλικού.
  3. Οι Συντονιστές Δράσεων Πρόληψης, μέσω των οικείων Περιφερειακών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, θα διαθέσουν στις σχολικές μονάδες σχετικό εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό.
  4. Ο Διευθυντής/Προϊστάμενος κάθε σχολικής μονάδας θα συγκροτήσει τριμελή Επιτροπή, στην οποία ένας εκ των τριών μελών θα είναι ο υπεύθυνος δράσεων για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού της σχολικής μονάδας. Η Επιτροπή θα επιλέξει ένα έργο, το οποίο θα αποστείλει στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις οποίες θα συσταθούν τριμελείς Επιτροπές όπως προβλέπεται στην παρ. 10 του παρόντος. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός δράσεων της σχολικής μονάδας αναλαμβάνει φροντίζει για τη φύλαξη των έργων των υπολοίπων μαθητών.
  5. Ειδικότερα, στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα πρέπει να αποσταλεί το πρωτότυπο έργο, συνοδευόμενο από μια κατάσταση με τα στοιχεία του/των συμμετέχοντα/ων (ονοματεπώνυμο μαθητή, τάξη, ονοματεπώνυμο και ειδικότητα εκπαιδευτικού, επωνυμία και στοιχεία επικοινωνίας της σχολικής μονάδας).
  6. Στα μονοθέσια και διθέσια Δημοτικά Σχολεία την επιλογή του έργου κάνει ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας.
  7. Το ονοματεπώνυμο και η τάξη του συμμετέχοντα ή των συμμετεχόντων, καθώς και η επωνυμία του σχολείου θα πρέπει να αναγράφονται στο πίσω μέρος των έργων.
  8. Όλα τα έργα που έχουν υποβληθεί για τη συμμετοχή στη δράση «ημιουργώ» , δεν επιστρέφονται.
  9. Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει με βάση τη συνάφειά τους με το θέμα και τους στόχους της παρούσας πρόσκλησης, τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και την αισθητική αξία.
  10. Με ευθύνη των Προϊσταμένων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. και Δ.Ε., και σε συνεργασία με τους Συντονιστές Δράσεων Πρόληψης των Περιφερειακών Διευθύνσεων, σε κάθε Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. θα συσταθούν τριμελείς Επιτροπές. Κάθε  Επιτροπή Π.Ε. και Δ.Ε. αντίστοιχα θα επιλέξει τρία (3) έργα. Με ευθύνη των Διευθυντών Εκπαίδευσης, τα έργα που θα επιλεγούν θα αποσταλούν στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. και Δ.Ε. μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014.
  11.  Με ευθύνη του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης Π.Ε. και Δ.Ε. ορίζεται μια (1) πενταμελής Επιτροπή από τους Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. και Δ.Ε., το Συντονιστή Δράσεων Πρόληψης και δύο (2) Σχολικούς Συμβούλους, κατά προτίμηση ειδικότητας ΠΕ08. Η Επιτροπή θα επιλέξει μια (1) Αφίσα από την Πρωτοβάθμια και έναν (1) Λογότυπο από τη Δευτεροβάθμια και θα τα αποστέλλει στην παρακάτω ταχυδρομική διεύθυνση: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γραφείο Υφυπουργού κ. Σ. Κεδίκογλου, Παρατηρητήριο Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι, το αργότερο μέχρι Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014.

 

 

 

Η Συντονιστική Επιτροπή του Παρατηρητηρίου Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού θα προβεί στην αξιολόγηση των διακριθέντων έργων (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας), που θα αποσταλούν από τις δεκατρείς (13) Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης, και θα αναδείξει τελικώς:

 

  • ένα (1) έργο από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο θα αντιπροσωπεύει την Αφίσα του Παρατηρητηρίου και
  • ένα (1) έργο από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο θα οριστεί ως ο Λογότυπος του Παρατηρητηρίου.

 

 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιεί και να αξιοποιεί τα έργα που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της δράσης «ημιουργώ» μέσα από έντυπα ή τις ιστοσελίδες του ή με όποιον άλλο τρόπο κρίνει παιδαγωγικά ωφέλιμο, αναφέροντας πάντα τα στοιχεία του δημιουργού.

 

Τα διακριθέντα έργα από τις δεκατρείς (13) Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης, καθώς και τα έργα που θα οριστούν ως η Αφίσα και ο Λογότυπος του Παρατηρητήριου, θα ανακοινωθούν επίσημα την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 στην ιστοσελίδα http://paratiritirio.minedu.gov.gr . Όλα τα σχολεία που θα συμμετέχουν στη δράση, θα λάβουν Έπαινο Συμμετοχής.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν:

 

α) να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου http://paratiritirio.minedu.gov.gr

 

β) να απευθύνονται στους Συντονιστές Δράσεων Πρόληψης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε.

 

γ) στις Δ/νσεις Σπουδών Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης  του Υ.ΠΑΙ.Θ.

TOP