DESIGNED BY JOOMLATD

Yποστηρίξη της καθιέρωσης της Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Κάνοντας μία Ημέρα στην Ευρώπη, κάθε Μέρα για τα παιδιά», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέλαβε πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την καθιέρωση Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού ως μια συμβολική ημέρα. Υπογράφοντας αυτή την πρωτοβουλία συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού. (Πηγή:http://www.antibullying.eu/node/34). Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ, για να υπογράψετε πάτηστε ΕΔΩ

. Posted in Uncategorised

Καλούνται οι Υπεύθυνοι Πρόληψης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού (Ο.Δ.Π.) των Σχολικών Μονάδων Π.Ε. Ανατολικής Αττικής (Δημόσια και Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία) σε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα:«Σχολική Βία και Εκφοβισμός:Ευαισθητοποίηση, πρόληψη, αντιμετώπιση». Η επιμορφωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 και ώρα 9:00 έως 14:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ψυχικού, Λάτσειο Διδακτήριο-Κάντζα Αττικής (Μετρό-Προαστιακός: Στάση Κάντζα, Αττική οδός: έξοδος 17).

  • Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

. Posted in Uncategorised

Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς,

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Η 6η Μαρτίου, Πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εκπαίδευση. Δεν είναι μία μέρα κατά την οποία καλούμαστε απλώς να καταδικάσουμε τη βία που έχει, δυστυχώς, παρεισφρήσει στο σχολικό περιβάλλον. Η σημερινή ημέρα είναι η αφορμή για να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού με αυτούς που το βιώνουν άμεσα: τους μαθητές.

Σήμερα, σε όλη την Ελλάδα έχουν συσταθεί δίκτυα φορέων, που συμβάλλουν -ο καθένας στον τομέα της αρμοδιότητάς του- στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του bullying.

Πανεπιστήμια, φορείς των δήμων, στελέχη εκπαίδευσης, εθελοντικοί οργανισμοί, μητροπόλεις. Όλοι έχουν ρόλο, όλοι με συντονισμένες ενέργειες βοηθούν στην προσπάθειά μας.

Προσπάθεια που μπορεί να μετρήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα το τελευταίο αυτό διάστημα:

Ορίσαμε έναν υπεύθυνο εκπαιδευτικό σε κάθε σχολική μονάδα, ώστε κάθε παιδί αλλά και γονέας να γνωρίζει ότι μπορεί να απευθυνθεί για να συζητήσει μαζί του οτιδήποτε σχετικό τον απασχολεί.

Δώσαμε στο Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και το εκφοβισμού πιο ενεργό ρόλο. Από την απλή καταγραφή, που επικεντρωνόταν το προηγούμενο διάστημα, πέρασε στην αποκεντρωμένη δράση στο σχολείο και στην κοινωνία μέσω των δεκατριών Συντονιστών Δράσης που ορίσαμε, έναν σε κάθε Περιφέρεια Εκπαίδευσης.

Οι συντονιστές δράσης, μεταξύ άλλων, διοργανώνουν όλο αυτό το διάστημα εκδηλώσεις και ημερίδες για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, πραγματοποιούν δράσεις με μαθητές, οργανώνουν επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, ενημερώνουν συλλόγους γονέων και ενεργοποιούν τοπικά δίκτυα.

Συνεργαζόμαστε στενά με φορείς που διαθέτουν συσσωρευμένη εμπειρία και πολύτιμη τεχνογνωσία στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την «Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου», τους οποίους θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε στη συνέχεια.

Αξιοποιήσαμε την έρευνα που διεξήχθη το 2013, τα στοιχεία της οποίας είχαν μείνει για καιρό αναξιοποίητα. Τα πρώτα συμπεράσματα από τα 42.000 ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μας παρουσιάσει σήμερα ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου κ. Βεντήρης. Παράλληλα, σχεδιάζουμε να την επεκτείνουμε και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση χρησιμοποιώντας ερευνητικά εργαλεία προσαρμοσμένα στους μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού σχολείου.

Αναβαθμίσαμε το δικτυακό τόπο του Παρατηρητηρίου, τον οποίο με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι επισκέπτονται πολλοί χρήστες για να αντλήσουν από τις χρήσιμες πληροφορίες που περιλαμβάνει για μαθητές-εκπαιδευτικούς-γονείς. Για να επισκεφθείτε τη σελίδα του Παρατηρητηρίου, μπαίνετε στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω πως ό,τι σας αναφέρω έχει γίνει χωρίς την παραμικρή δαπάνη από το Υπουργείο Παιδείας. Για μένα η λειτουργία και η δράση του Παρατηρητηρίου πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού είναι ένα παράδειγμα για το τι μπορούμε να καταφέρουμε, όταν αποφασίσουμε να παραμερίσουμε τις δυσκολίες για την επίτευξη του κοινού καλού.

Με χαρά είδαμε τα σχολεία να ανταποκρίνονται στη δράση «+δημιουργώ», συμμετέχοντας με πρωτότυπες αφίσες και λογότυπα που απεικονίζουν τη φιλοσοφία του Παρατηρητηρίου για θετικά πρότυπα συμπεριφοράς. Που δεν αφήνουν χώρο στη βία και τον εκφοβισμό στο σχολείο. Ξέρω ότι πίσω από κάθε ζωγραφιά υπάρχει ένας εκπαιδευτικός που νοιάστηκε, που συζήτησε, που ευαισθητοποίησε. Και υπάρχουν και οι μαθητές που με χρώματα, φαντασία και δημιουργικότητα επέλεξαν να μη σιωπήσουν μπροστά στη βία.

Σήμερα, 6 Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, ενώνουμε τις φωνές μας για να αποβάλουμε τη βία από την τάξη. Για να πατήσουμε delete στον εκφοβισμό.

Καλώς ήρθατε στο Υπουργείο Παιδείας για να γιορτάσουμε μαζί αυτή την ημέρα. 

 

. Posted in Uncategorised

Σας καλωσορίζουμε στο δικτυακό τόπο του Παρατηρητήριο Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Το Παρατηρητήριο Πρόληψης έχει ως αποστολή τη μέριμνα για την πρόνοια και την ασφάλεια των μελών της σχολικής κοινότητας απέναντι στη σχολική βία και στον εκφοβισμό. Η δημιουργία αυτού του ιστότοπου αποσκοπεί στην αναζήτηση: ενός κοινού τόπου συνεύρεσης που θα συμβάλει στον εποικοδομητικό διάλογο? μιας χρηστικής ιστοσελίδας όπου οι πληροφορίες θα καλύπτουν τις ανάγκες ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας? ενός κοινού πλαισίου αποτύπωσης και δημοσιοποίησης όλων εκείνων των καλών πρακτικών που προάγουν την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο.

. Posted in Uncategorised

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

. Posted in Uncategorised


Το ΥΠΑΙΘ ευαισθητοποιημένο σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας των μαθητών/τριών, έχει ιδρύσει το Παρατηρητήριο κατά της Σχολικής βίας και του εκφοβισμού και έχει δρομολογήσει σειρά σχετικών δράσεων. Ένας από τους σκοπούς του Παρατηρητηρίου είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και ολόκληρης της κοινωνίας σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Η 6η Μαρτίου αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες, ερεθίσματα και ιδέες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας που εκδηλώνεται μεταξύ μαθητών και να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν μακροχρόνια προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης.

Περισσότερα Άρθρα...

TOP